Лихвите по потребителските кредити тръгват нагоре. През юли средният лихвен процент

...
Лихвите по потребителските кредити тръгват нагоре. През юли средният лихвен процент
Коментари Харесай

Лихвите по потребителските кредити тръгват нагоре

Лихвите по потребителските заеми потеглят нагоре. През юли средният лихвен % по заемите в левове се покачва с цели 0.63 процентни пункта до 8.19%, а годишният % на разноските (заедно с всички спомагателни такси) нараства с 0.66 прочие п. до 8.66%, демонстрира лихвената статистика на БНБ.

За първи път от половин година междинният лихвен % по потребителските заеми надхвърля 8%. Дали това е трайна тенденция ще стане ясно в следващите месец-два, само че най-вероятно банките към този момент реагират на новата политика на Европейската централна банка. В началото на юли Франкфурт увеличи основните лихви за първи път от 11 години в опит да укроти инфлацията. Очакванията са нарасналите лихви да охладят кредитирането, а оттова и потреблението и нарастването на цените на огромна част от стоките и услугите. През септември ЕЦБ даде поръчка за още едно повишаване на лихвите.

Търговските банки първо ще стартират да покачват лихвите по новоотпуснатите заеми и най-рано след половин година ще прибегнат към промени по настоящите контракти, разяснява неотдавна кредитният специалист Тихомир Тошев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР